Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Arama Motoru Nasıl Çalışır?  adlı konuda araştırma yaparken bir yazı buldum sizinle paylaşmak istedim.Aksiyon dergisinin sitesinden aldım.

Arama motoru mu araba motoru mu?

4 Haziran 2012 / MEHMET SAKİN
Yerli araba üretme konusunda arayışlar var. Yerinde ve güzel bir hedef olan ‘yerli araba motoru’ üretmeye odaklanırken ‘yerli arama motoru’ konusunu göz ardı etmemek gerekiyor.
Çünkü günümüzde bilgi, hiçbir dönemde olmadığı kadar önemli ve aynı zamanda yine tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar da hızlı bir şekilde üretilip yayılabiliyor. Bu kadar önemli olan bilginin paylaşıldığı internet ortamındaki en değerli platform ise arama motorları. Teknolojisi sayesinde her an internet dünyasına düşen bilgileri indeksleyen ve kullanıcılarına hizmet sunan arama motorları aynı zamanda bu dünyada kimin hangi konuları gündeme getirdiğinden yeni geliştirilen ürün, hizmet ve teknolojilere kadar her şeyi takip etmenize imkân sağlıyor. Kendi arama motorunuzla kullanıcılara bir hizmet sağlarken, reklam ve big datanın analizi ile para kazanıyorsunuz, kısaca dünyanın gündemini de ilk elden takip ediyorsunuz. Yerli araba motorundan çok daha önemli olan yerli arama motoru da orta hâlli bir şirketin altından kalkabileceği bir yük değil, devletin ‘babayiğit’ aramasından öte elini taşın altına koyması gerekiyor.
Çek Cumhuriyeti’nin Seznam (1996), Rusya’nın Yandex (1997), ABD’nin Google (1998), Kuzey Kore’nin Naver (1999), Çin’in (2001) ve ABD’nin Bing (2009) arama motorları en bilinen markalar. Arama motorlarının çalışma prensipleri ve kullanıcılarına hizmet verme şekli ile ilgili Yandex ile konuştuk. Moskova merkezli arama motoru Yandex, Kiril alfabesini kullanan ülkelerde faaliyet gösterirken Latin alfabesinin kullanıldığı ilk ülke olarak Türkiye’yi seçti. Latin alfabesinin kullanıldığı dünyaya Türkiye tecrübesiyle ulaşmak isteyen Yandex, her geçen gün hizmetlerini artırarak yoluna devam ediyor.
Arama motoru nasıl çalışıyor?
Web’deki dokümanları tarayarak oluşturduğu arama dizini veritabanı içerisinden kullanıcıların sorularına cevap arıyor. Arama dizini, kelimelerden oluşan devasa bir veritabanı. Her bir kelime için, bu kelimeyi içeren web sayfalarının adresleri ve kelimelerin sayfalar üzerindeki konumları gibi özel niteleyici bilgiler belirlenir. Veritabanındaki her bir kelimenin çok sayıda adres ve konum bilgileri vardır. Tüm bu bilgiler veri merkezlerinde saklanır. Yandex’in ‘Ana robot’u, internetteki tüm dokümanları dizinlemekten, internet içeriğinin tam bir kopyasını oluşturmaktan sorumlu. ‘Orange’ adlı bir diğer robot ise sadece en güncel, saniyeler önce internete yüklenmiş olan dokümanları dizinliyor.

Günlük 150 milyon soru soruluyor
Yandex’in arama motoru her gün 150 milyondan fazla sorgu işler. Bu sorguların neredeyse yarısı yenidir. Bu kadar çok sayıda soruyla baş edebilmek için, önceki tecrübelerine dayanarak cevap verir, yani öğrenir.
Dünyadaki birkaç arama motorundan biri olan Yandex’e ait binlerce üniteden oluşan, farklı mekânlara yayılmış sunucu ağı var. Bu sunucular birbirlerine ileri seviye yüksek hızlı ve geniş bant bağlantılarla bağlı. Bu sunucular, kümeler ve hatta kümeler içerisinde kümeler şeklinde düzenlenmiş. Her bir küme arama dizininin belirli bir parçasına sahip. Böylece bir kullanıcı sorgusu göz açıp kapayıncaya kadar yanıtlanabiliyor.

Semantik dönem
Eskiden arama yaparken püf noktalarından yararlanırken semantik aramanın doğuşuyla birlikte bu geçmişte kaldı. Semantik arama, kullanıcıların sorularını ve niyetlerini, sorguları yazarken kullandıkları kelimeleri analiz eder. Böylece en yakın arama sonuçları sunulur. Bu çerçevede; kullanıcının konumu (semt/şehir/ülke) önemli. Basit bir örnek: “Belediye çalışma saatleri” şeklinde arama yapıldığında kullanıcıya, hangi il veya ilçenin belediyesini kastettiğini anlar ve cevapları ona göre sunar.
4 Haziran 2012 / MEHMET SAKİN Aksiyon dan alınmıştır.

Sosyal Medya ve Seo

Bu gün size yeni nesil seo yani modern seo için sosyal medya hakkında bir şeyler yazacağım.

Artık yeni nesilde bir çok kişi sosyal medya ya girmiş bulunmakdadır. Çoğu insan Facebook, Twitter, Google +1  gibi sosyal platform da üyelikleri bulunmaktadır. İnsanlar artık hemen her şeyi sosyal medya üzerinden haber alıyorlar, ve artık firmalarda sosyal medya üzerinden tanıtım , çekiliş hata satış bile yapıyorlar.Kısacası sosyal medya büyük bir pazar haline geldiği apaçık ortada. Firmalar kampanyalarını Facebook ve Twitter üzerinden yayıp anında binlerce kişiye duyuruyorlar.

Hata geçen gün garanti bankası müşterileriyle facebook üzerinden canlı görüşerek müşterilerinin sorularını cevapladılar ve buna devam ediyorlar her halde, Bir başka örnek ise  vakıf bank ise facebooktan çekiliş yapmak için face üzerinden kampanya başlattı. İletişim firmaları oparatörler  kampanyalarınını sosyal medya dan yapıyor. Ürün tanımı ,habeler sosyal medyadan üzerinden yayılıyor.


Bende sizlere facebook, twitter ,friendfeed, tumbrl ,google+1 video paylaşım siteleri youtube ve benzeri siteler için kısacası sosyal medya ve seo için yazılar yazacağım.

mesela geçen gün facebook link yapısı üzerinden seo adlı bir makale yazdım bakabilirsiniz.

Sosyal medyadaki sayfalarınızı geliştirmek istiyor iseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.İletişim için Mail adresinizi yorum bırakarak yada teknikseo@gmail.com adresinde mail atrak ulaşabilirsiniz.

Bir önceki konumuz olan Makale nedir Nasıl yazılır? adlı yazımıza bakabilirsiniz

Makele nedir? Nasıl Yazılır

                                         MAKALE NEDİR? NASIL YAZILIR?



Makele ,Makale yazıları ; bir kişinin kendi tecrübelerinden faydalanarak her hangi bir konu hakkında yazı yazmasıdır.
Makale yazmak sanıldığı gibi kolay değildir.Makele hakkında bilginiz olabilir ama makale için yazıyı yorumlayıcı ve etkileyici yazılar  yazılması gerekir.

Bir makalenin okunabilir olması için ;imla kuralları uygun olması ve yazı başlığının etkiliyice olması gerekir.
Sitelerinizde bulunan makalelerin kelime oranını, Google kelime sayacı diye google yazarak, sitenizdeki kelime oranı görebilirsiniz.

Makalelerin sitenize faydası ; doğal içerik olarak sayılan makaleler google bot tarafından sevilir.Google, farklı yazıları sever.google alıntı yazıları sevmez. Alıntı içerikler hep arka sayfalarda kalır.Doğru makele yazmak Seo açısından faydalıdır.

Yazıdaki kelime yoğunluğunu anahtar kelimeye göre şu şekilde kullanmalısınız.Seo  anahtar kelimesizise kalınlık etiketleri bold ,strong ve kalınlık etiketi ile kelimeye link verirseniz seo açısından faydalı olur.

 Bazı kısımlar alıntıdır. Alhasoglu.blogspot.com adlı arkadaşın sitesinden bazı kısımları alıntı olarak aldık.

   Bir önceki konumuz olan Arama Motoru Optimizasyonu hakkında bilgi veren Arama Motoru Optimizasyonu Nedir ?   adlı makemize bakabilirsiniz

Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?


Öncelikle arama motoru optimizasyonu na girmeden önce size arama motorunu tanıtmak istiyorum.Arama
motorları insanların aradıkları kelimeleri kolayca bulmasına sağlayan dizinlerdir. Bizim ülkemizde ve tüm dünyada en çok kullanılan  Google %80 lik pazar hacmiyle ondan sonra, Yahoo %10  Bing %5 ve kalan %5  ise diğer arama motorlarıdır.


Arama motoru optimizasyonu nedir?

Sitelerinizin veya sayfalarının her türlü arama motoruna uygunluk ve arama motorunun istediği hale getirmeye arama motoru optimizasyonu denir. Buna aynı zamanda Seo (search engine optimization) da diyebiliriz.

Search Engine Optimization kurallarını bilir sitemizi arama motorunun istediği hale getirirsek sayfalarımız hızlı index alır sitemizin anahtar kelimesi yani sitemiz hangi alanda google üst sırada rakiplerinden önce yer almak istiyorsa, Sitesini seo kurallarına uygun hale getirmesi gerekmektedir.

Bunun için sitemizi seo dostu hale getirirsek google üst sıralarda yer alır ve rakiplerimizi geçeriz .Seo da üst sırada yer almak için  .Arama motoru optimizasyonu yapmamız gerekmektedir.

Arama Motoru Optimizasyonu Neden Yapılır?

Arama motoru optimizasyonu  sitenizin belli bir kelimede sayfanız ve sitenizin üst sırada çıkması  ve hit alması için yapılır. Arama motoru optimizasyonu ticari ve kişesel olarak yapılır,ticari olarak bir kişinin elektronik eşya satıyor ise rakiplerinden öne geçmek ve ilk sıralarda yer almak için arama motoru optimizasyonu yapması gibi.
 Şahış ise kişisel blog ve sitesini üst sırada çıkırıp reklam geliri elde etmek ve hit alabilmesi yada sitesine giren kişinin artması için arama motoru optimizasyonun yapması bunlara örnektir. Arama motoru optimizasyonu aynı zaman da sosyal medya da yapılmaktadır.

Eğer arama motoru optimizasyonu yaptırıcaksanız bizimli irtibata geçmek için teknikseo@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Bir önceki konumuz olan Facebook Link Yapısı ile Seo adlı makalemizi bakabilirsiniz.

Facebook Link Yapısı Üzerinden Seo

Facebook belli bir zaman önce facebook.com/username şeklinde bir link yapısı inşa etmişti.Bu facebook.com/isim şeklinde olan link yapısını   facebook sayfaları ve facebook üyeleri alabiliyor, Alabilmek için, http: facebook.com/username yazararak facebook adresimiz açık iken hemen basit bir şekilde istediğimiz ismi uygunsa kontrol ederek alıyoruz.

Facebook link yapısını yapmasının sebebi karışık link yapısı yani facebook.com/se.motoru.13434354 gibi karışık linki aramotoru için daha kolay hale getirmek için bu link yapısını yapmış olabilir. facebook adresleri zaten google da üst sırada çıkıyor.Böyle olunca Seo açısından daha kolay hale geliyor.

Sizde bundan istafade etmek istiyorsanız sayfanızda ilk önce 25 kişi beğensin ve siz ondan sonra, facebook.com/username şeklinde alıp ping sitelerine ping göndererek index aldıktan sonra Google kısa zamanda çıkmış
olursunuz. İsminiz karmaşık olmazsa daha iyi etkisi olur yani facebook.com/aramotoruseo örnekteki gibi.

Bu link yapısı en çok Sosyal medya uzmanlarına kolaylık olduğu apaçık ortada.


Bir önceki konumuz olan Yandex Seo  adlı makalemize bakabilirsiniz.

Yandex Seo

Yandex SEO
Yandex  reklamları televizyon kanallarında fazlaca yayınlanmakta, görülüyor ki Yandex Türkiye  pazarında emin adımlarla ilerliyor. Önce Yandex ‘i tanıyalım. Yandex Rus arama motorudur. Ayrıca Rusya ‘da en çok ziyaret edilen, buna istinaden de, en çok kullanılan arama motorudur. Yandex, Türk piyasasına henüz yeni girdiğinden çok detaylı analiz ve tespitlerin yapılması mümkün değildir. Ancak İlerleyen dönemlerdeYandex ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmamız ve size aktarmamız mümkün olacaktır.  Öncelikle şunu ifade etmeliyim; Yandex için  SEO yapsanız bile, bu diğer arama motorlarıyla da ilitli bir çalışma olmalıdır. Yandex ilerleyen zamanlarda Türk piyasasında önemli bir yer edinebilir; fakat şuan için yapılan çalışmalar 2 arama motoru ” Google ve Yandex ” arama stratejileri göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Zira bir tarafta çıkış yakalarken diğer tarafta sert düşüşler yaşanabilir.
Şuan mevcut sitelerimin durumunu inceleyerek ilk izlenimlerimi paylaşacağım. Kendi sitelerim üzerinde yaptığım araştırmalar neticesinde, 2 arama motorundaki durumun birbirine yakın olduğunu söyleyebilirim. Şuan mevcut sitelerim Yandex arama motorunda daha iyi konumda, bunun sebebinin Google ‘in filtreleme algoritmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Google esasında çok daha akıllı bir arama motoru, buna şöyle bir açıklık getirebilirim. Google sıralamaları belirlerken sitenizi süzgeçten geçerir. Bunun nedeni ise arama kalitesini düşüren sitelerin hızlı yükselişlerini bloklaması şeklinde düşünebilirsiniz, Yandex ‘te görülen şu ki, iyi bir filtreleme sistemi yok, ne kadar çok backlink, ne kadar çok içerik o kadar hızlı yükseliş, bu doğru olan arama stratejisi değil, zira insanların, en doğru ve kaliteli bilgiye ulaşması esas olmalıdır. Google insanlara daha kaliteli içeriği sunmak için birçok strateji geliştirmiştir. Yandex yeni bir arama motoru, şuan için de sanırım bir ajansla çalışıyor. Arama kutucuğunda bazı kelimelerde size seçenekler sunuyor, bazılarında ise sunmuyor. Bu da şu anlama geliyor, henüz Türk piyasasına hakim değil, zamanla arama kalitesini  daha da yükseltecektir. Zira Rusya denilen kocaman bir ülkede  yıllardır galibiyetini sürdürüyor.
Türk girişimcilerde doğal olarak Yandex üzerinde yatırımlara başladı. Bazı forumlarda Yandex ile ilgili bölümlerin açıldığını görebilirsiniz. İnsanların dikkatini çekmeyi başardılar. Umarım bu iyi stratejilerini Arama kalitesine de yansıtarak, Google ‘ın tekelini biraz olsun azaltır. Zira bağımlı olarak çalışmak hem SEO uzmanları, hem de kullanıcılar için oldukça zor, alternatifler hem insanların tecrübesini, hem de bu devasa firmaların stratejilerini değiştirmektedir. Bu nedenle Yandex ‘e başarılar diliyorum.

 Alıntı olan bu yazımız www.seo.tv.tr alınmıştır bilgilerinize sunarız.

Site İçerik Bilgi

Artık sitemiz,sadace teknoloji bilişimi,   Sosyal medya uzmanlığı ve seo hizmetleri dalında bir webmaster blogu olacaktır bilgilerinize sunarız. Çok yakında tema ve tasarımımızda değişiklik yapacağız.