EKONOMİ DEDİKODULARINA KANMAYIN 10 YIL İÇİN TARIM YAPIN

Dedikodulara kanmayın, 10 yıl sonrası için Borsa'ya yatırım yapın
ERCAN BAYSAL ANKARA -

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Başkanı Attila Köksal, piyasalarda son dönemde meydana gelen dalgalanmanın, Borsa'da uzun vadeli yatırım fırsatı oluşturduğunu söyledi. Köksal, "Her ay belirli bir miktarı geleceğiniz için bir kenara ayırın. Birikiminizin on yıl unutabileceğiniz bir kısmıyla her ay hisse senetlerine yatırım yapın." dedi.
Küresel ekonomilerde dalgalanma devam ederken, tasarruf sahiplerine Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nden (TSPAKB) önemli uyarılar geldi. Birlik Başkanı Attila Köksal, finans piyasalarında yaşanan dalgalanmanın uzun vadeli alım fırsatı oluşturduğu görüşünde. Yatırımcılara "Karmaşık ve riskli enstrümanlara rağbet etmeyin, tüyolara kulak asmayın ve asla kredi kullanmayın." tavsiyesinde bulunan Köksal, düzenli tasarruf çağrısında bulundu. Köksal, "Geçtiğimiz haftalarda finans piyasalarında yaşanan dalgalanmalar esnasında özellikle İMKB'de yaşanan ve muhtemelen düzelmesi zaman alacak sert düşüşün, profesyonel yatırım danışmanlığı veya portföy yönetimi hizmetlerinden yararlanamayan orta ve düşük gelir grubundaki bireysel yatırımcılar için önemli bir uzun vadeli alım fırsatı oluşturduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından denetlenen fonların zaman içerisinde değerlerinin, borsa hareketlerine bağlı olarak inip çıkabileceğini ifade eden Köksal, batmaları veya içlerindeki yatırımların yok olmasının söz konusu olmadığını dile getirdi.
SPK tarafından yatırımcılar için oluşturulan internet sitesinde tavsiyelerde bulunan Köksal, önceliğin biriktirme konusuna verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Köksal, "Ama az, ama çok, her ay mutlaka belirli bir miktarı geleceğiniz için bir kenara ayırın. Biriktirdiğiniz tutarın, sizi rahatsız etmeyecek ve en az on yıl unutabileceğiz bir kısmı ile her ay hisse senetlerine yatırım yapın." dedi. Yatırım yapmanın dışarıdan görüldüğü kadar zor bir durum olmadığını dile getiren Köksal'a göre basit stratejilerle olumlu sonuçlar almak mümkün. Yatırımın tasarruf etmekle başladığına işaret eden TSPAKB Başkanı Köksal, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin borsa endekslerinin uzun vadeli grafiklerinin incelenmesi tavsiyesinde bulundu. Köksal, "Bu grafiklere bakan karamsar kişiler, yarı dolu bir bardağın boş tarafını gördükleri gibi endeksteki aşırı dalgalanmaları görecekler ve bu borsaları 'riskli' olarak niteleyeceklerdir. Aynı bardağı dolu olarak tanımlayacak pozitif yaklaşımlı biri ise, endeksin kısa vadelerde zikzaklar yapmasına rağmen uzun vadede sürekli yükseldiğini gözlemleyecektir." ifadelerini kullandı.
Global piyasalarda yaşanan krizin Türkiye ekonomisini de olumsuz yönde etkileyebildiğini ifade eden Köksal, İMKB'deki düşüşün bu beklenti sebebiyle olduğu görüşünde. "Düşüşün ne kadar süreceğini ve nerede biteceğini kimse bilemez." diyen Köksal, düşen piyasanın kademe kademe alım yapacak yatırımcılar için en uygun piyasa olduğunun altını çizdi. Köksal şu değerlendirmeyi yaptı: "Piyasanın yönüne yönelik tahminler yapmam ama bu krizin bir gün biteceğinden ve o günden itibaren İMKB'nin tekrar yükseliş trendine gireceğinden eminim. Bu durum potansiyel yatırımcılara aylık birikimleriyle kademeli olarak yatırım yaparak hisse senedi piyasasının uzun vadeli getirilerinden yararlanmak için bir fırsat penceresi açmıştır."
Yatırımcıya tavsiyeler
Az çok demeden para biriktirin.
Dalgalanmalara her zaman hazırlıklı olmalı. Kısa vadeli tahminlere kulak asmamalı.
Yatırımları basit bir plan çerçevesinde yapın.
Hisse senedi seçmeye kalkmayın, riski yayın.

(zaman gazetesi ekonomi servisi)
Bloğumuzun yatırımcıya tavsiyesi ise:

Uzmanlara göre dalgalanmanın kazandırma garantisi sözünün olmaması

borsa ve finans bu kriz ortamında riskli olduğu için gayrimenkul ve altın haricinde yatırım yapmamaları

0 yorum:

Yorum Gönder