Ramazan Bayramı süresince otel ve benzeri tesislerin tam doluluğa ulaşması bekleniyor. Turizmciler, Ramazan ayı öncesinde tatile çıkamayanların okulların geç açılmasını da fırsat bilerek bayram dönemine odaklandığını belirtiyor.


Tatilciler için bayram fırsat oldu, otel rezervasyonları doldu
ALİ RIZA KARASU İZMİR - 22.08.2011

Yaz tatilinin bir aylık kısmına denk gelen Ramazan ayı nedeniyle boşalan tatil bölgeleri bayramla birlikte yeniden hareketlenmeye hazırlanıyor. Tatilde deniz kenarlarının yanı sıra kültür ve yayla turizminin de ön plana çıktığı belirtilirken uçak, otobüs, feribot ve deniz otobüslerinde biletlerin şimdiden tükendiği dile getiriliyor.
Ramazan Bayramı'nın yaz tatiliyle birlikte değerlendirilmesi otellerdeki doluluk oranını zirveye taşıdı. Ramazan ayı nedeniyle tatilini öteleyen milyonlarca insan, birkaç gün için geçerli büyük bir ekonomik canlılığa yol açacak. Tatilin dokuz güne çıkacağı beklentisi, hazırlık yapanların ve bayramı memleketinde geçirmek isteyenlerin sayısını da artırdı. Planlarını buna göre yapanlar, tatil beldelerindeki otelleri doldurdu. Memleketine gidecek olanlar ise hava, kara ve deniz ulaşımında biletleri şimdiden bitirdi. Firmalar, ek seferler koymaya başladı.
Ramazan ayı sebebiyle tatilini erteleyen yerli turistler, bayramı fırsata çevirmeye çalışıyor. Hükümetin pazartesiye denk gelen arefe ile bayramdan sonraki ilk gün olan cumayı da tatil ilan etmesi durumunda süre dokuz güne çıkmış olacak. Bu yönde beklentisi olan turizmciler, paket turları ona göre hazırladı. Baracuda Tour Yönetim Kurulu Başkanı Cem Polatoğlu, deniz kıyısını tercih edenlerin otelleri doldurduğunu söyledi. Yurtiçinde yaz mevsimi sebebiyle kültür ve yayla turlarının büyük ilgi gördüğünü belirten Polatoğlu, "Karadeniz ve Yedi Göller revaçta, buraların turları doldu. Antalya başta olmak üzere sahil bölgelerindeki oteller de dolu. Özellikle sanatçılı otellerde yer kalmadı." dedi. Yurtdışında ise 400 Euro'nun altındaki ekonomik turların ve bin 500 Euro'nun üzerindeki lüks turların dolduğunu kaydeden Polatoğlu, ikisi arasında kalanların ise ilgi görmediğine dikkat çekti.
Otobüslerdeki yoğunluk, 26 Ağustos Cuma gününden itibaren başlıyor. Pazar ve pazartesi günü birçok firma ek seferler koyuyor. Pamukkale Turizm Genel Müdürü Mehmet Ali Akçın, Ramazan Bayramı yoğunluğunun etkisini gösterdiğini söyledi. Bütün hatlara ek seferler koyduklarını belirten Akçın, doluluk oranının yüzde 100'e ulaştığını, normal seferler için son biletleri satışa çıkardıklarını ifade etti. Artan maliyetlere ve yoğun rekabete rağmen geçen senenin fiyatlarıyla çalıştıklarını vurgulayarak, "Yoğunluk, özellikle sahil bölgelerindeki hatlarda yaşanıyor. Yıllık 7 milyondan fazla yolcuyu, 450'den fazla otobüsten oluşan filoyla taşıyoruz. Erken rezervasyon oranı, geçen yıla göre yüzde 45 arttı." şeklinde konuştu.
Ramazan dolayısıyla fiyatta yüzde 30, dolulukta ise yüzde 10'lara varan düşüş yaşanan Mersin yöresinde de turizm işletmecileri umutlarını Ramazan Bayramı'na bağladı. Çukurova Turistik Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Kale, Ramazan'ın turizm sezonuna denk gelmesinden dolayı gerek doluluk gerekse fiyatta düşüş yaşandığını söyledi.


0 yorum:

Yorum Gönder