THY TEKNİK YERLİ UÇAK ÜRETİMİNDE KARARLI

THY Teknik, yerli uçak üretiminde kararlı,


Türk Hava Yolları (THY) Teknik, Avrupa Havacılık ve Güvenlik Ajansı (EASA) tarafından verilen Part21 DOA (EASA.21J.418) Tasarım Organizasyonu Onay Sertifikası aldı.
Şirket, tasarım organizasyon onayıyla yolcu uçaklarında kabin içi, aviyonik ve yapısal konularda minör değişiklik-bakım tasarımı gerçekleştirecek. THY Teknik Genel Müdürü Doç. Dr. İsmail Demir, önceki gün akşam düzenlenen iftar yemeğinde, global ölçekte iddialı olabilmek için sadece bakım-onarım işleriyle meşgul olmanın yeterli olmayacağını, uçak tasarımı ve üretimi de yapabilen bir yapının oluşturulması gerektiğini söyledi. Demir, Türk havacılığının önünde büyük hedefler bulunduğuna dikkat çekerek, "Artık tasarım zamanı diyoruz. Bu oldukça önemli bir aşamadır." dedi.
THY ve THY Teknik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da yüzde 100 yerli uçak koltuğu üretimi ile Boeing ve Airbus'ın listesine girerek tüm havayollarının potansiyel müşterisi olmayı hedeflediklerini söyledi. Çok daha hafif ve konforlu koltuk üretimi ile dünyada rekabet edecek bir model üzerinde çalışma yürüttüklerini anlatan Topçu, "Kimsenin üretmediği bir koltuk modeli üzerinde ciddi çalışma yapıyoruz. Ekonomi sınıfı için üreteceğimiz koltukların sertifikasını 1 yıl içinde alıp en geç 2 yıl içinde de uçaklarımızda kullanmayı planlıyoruz. Daha sonra da business sınıfı koltukların üretimi için çalışacağız." dedi. SHGM Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın, atılan adımların Türkiye'nin uçak üretimi konusundaki kararlılığının göstergesi olduğunu söyledi. Demir, havacılık endüstrisi alanında yan sanayi desteği bulunmadan montaj hattı kurulmasının tam manasıyla arzulanan beklentiyi karşılayamadığını bildirdi. Mevcut sanayinin, uçaklar için bir şeyler üretiyor olması gerektiğine işaret eden Demir, "Dünyanın önde gelen uçak üreticileri de, geçen yıldan itibaren Türkiye'ye heyet gönderip yerli imalatçılarımızı gezmeye başladı." şeklinde konuştu. ZAMAN GAZETESİ ekonomi servisi


0 yorum:

Yorum Gönder