'Yatırımcı krizdeki AB yerine Türkiye'yi tercih edecek '
Serkan Şahin Seattle, İstanbul - 21.08.2011


Güney Kore ve Amerika'ya ziyarette bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, görüştüğü bakanların ve uluslararası şirketlerin CEO'larının Türkiye ekonomisi için olumlu görüş bildirdiğini söyledi. Çağlayan, Avrupa'nın krize girdiği bu dönemde, büyük şirketlerin yatırım için Türkiye'yi tercih edeceğini kaydetti.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinin dünyadan çok olumlu göründüğünü söyledi. Çağlayan dün Amerika ziyareti dönüşü Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Güney Kore ve ABD temaslarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ziyaretlerde uluslararası şirketlerin CEO'larıyla görüştüğünü vurgulayan Bakan, "Gerek görüştüğüm Koreli bakanlar, gerek dünyanın en büyük Koreli şirketleri, 16 şirketin CEO'su, ABD'de ise görüştüğüm tüm şirketler ve bizim oradaki insanlarımız, şu anda Türkiye ekonomisinin ne kadar stabil olduğunu, ne kadar iyi olduğunu, bölgesinde Türkiye ekonomisinin ne kadar doğru bir şekilde yönetildiğini bize ifade etti." şeklinde konuştu.
Çağlayan, gezilerine davet ettiği muhalefet partisi milletvekillerinin bile Türkiye'nin dışarıdan görünümünü gördükleri zaman kendileriyle aynı görüşleri paylaştıklarını söyledi. Türkiye'ye ciddi bir şekilde uluslararası sermaye akını olacağını belirten Çağlayan, sanayide Türkiye'ye çok önemli geliş olacağını kaydetti. Bugün Avrupa ekonomisinin çok ciddi sıkıntı içinde olduğuna işaret eden Çağlayan, "Avrupa'daki sıkıntıdan dolayı operasyon kabiliyeti tükenen şirketler Türkiye'ye gelecekler." dedi. Avrupa'ya ihracat daralması yaşanabileceğini, ancak dünyanın Avrupa'dan ibaret olmadığını ifade eden Çağlayan, Uzakdoğu'ya ağırlık vereceklerini anlattı. Avrupa'nın krize girdiği bu dönemde, Avrupa'dan çok büyük şirketlerin Türkiye'ye gelip yatırım yapacağını söyleyen Çağlayan, "Birçok insan da Avrupa'daki bu krizden dolayı yatırımların Türkiye'ye gelmesinde aksama olacağını söylüyor. Ben tam tersini söylüyorum. Türkiye şu anda dünyada yatırım alacak en önemli merkezlerden biridir." dedi.
Ekonomi Bakanı Çağlayan Türkiye'ye, Boeing firmasının Türk Hava Yolları için ürettiği 777-30ER tipindeki uçağı ABD'nin Seattle kentinden teslim alarak döndü. Çağlayan, uçağın üretildiği fabrikadaki teslim töreninde yaptığı konuşmada da cari açığın birinci gündemi oluşturduğuna işaret ederek, Boeing yetkililerine şu mesajı verdi: "Artık Türkiye, ekonomisi güçlü ve dünyanın önemli bir devleti olarak bundan sonra yapacağı alımlarda Türk özel sektörünün bu uçakların yapımındaki katkısına göre değerlendirme yapacağız. Türkiye'nin bundan sonra alım yapacağı her şeyde mümkün olan en fazla yerli katkıyı arayacağız. Firmalarımız birbirinden kıymetli ve istediğiniz her türlü siparişi yapabilecek teknik donanıma, güce ve zekâya sahipler." Çağlayan, Türkiye'nin teknoloji firmaları TAİ, TUSAŞ, Havelsan ve Aselsan'ın yeterli bilgi birikimine sahip olduğunu kaydetti. Amerika'da çalışan Türklerin burada edindikleri tecrübelerle memleketlerine döneceklerinin avantaj sağladığına dikkat çeken Bakan, "Biz Türkiye kendi uçağını, kendi otomobilini yapacak derken ülkemizin siyasi, ekonomik istikrarına, mühendislerimize, tüm teknik elemanlarımıza güvenerek söylüyoruz. Kendi yapığımız uçakları kendi filomuzda gördüğümüz gün mutluluğumuz artacak." şeklinde konuştu.
THY'nin 177. uçağı filoya katıldı ,
Boeing'den cuma günü teslim alınan B777-300ER, dün filonun 177'nci uçağı olarak yerini aldı. Uçakta, 28 Business Class, 63 Comfort Class (Premium Economy) ve 246 Economy Class olmak üzere toplam 337 yolcu kapasitesi olan ve ortalama menzili 14 bin kilometre olan uçak, genellikle uzun hat uçuşlarında tercih ediliyor. THY, uzun menzilli filosunu genişletmek kapsamında 2009'da 777 modelinden 12 adet sipariş etmişti. 777, sahip olduğu yakıt verimliliği, güvenilirliği, menzil kapasitesi ile dünyanın en başarılı çift koridorlu, uzun menzilli uçağı kabul ediliyor. Boeing, 60'tan fazla havayolu şirketi tarafından üretim talebi gelen uçak için bugüne kadar 1.165 adet sipariş aldı.

0 yorum:

Yorum Gönder